Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupa owocowa

Zupa wiśniowo- czereśniowa

Składniki: ½ kg wiśni 20 dag czereśni 15 dag cukru 2 łyżeczki soku z cytryny goździk łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag makaronu 4 łyżki śmietany sól listki mięty Sposób wykonania:   Wydrylowane wiśnie i czereśnie zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli, goździki oraz cukier i trzymać na ogniu około 10 minut. W między czasie …

Zupa z żurawin, jabłka i groszku

Składniki: • 300 g żurawin • 2-3 jabłka • 3 szkl. wody • 1-2 gruszki • 1 szkl. śmietany • ¾ szkl. białego półwytrawnego wina • łyżka mąki • cukier Sposób wykonania: Z jabłek i gruszek wyciąć gniazda nasienne po czym zalać wodą, dodać żurawiny i trzymać na około 1 gadziny. Po tym czasie przetrzeć…

Zupa jagodowa

Składniki: • około 2 kg jagód • 25 dag cukru • kawałek cynamonu • pół łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzenia: Dojrzałe czarne jagody zalać taką ilością wody, by się tylko zamoczyły i zagotować dobrze, aż popękają, potem przetrzeć przez sito i postawić, żeby męty opadły. Wtedy zlać czysty sok, wsypać do niego cukier, wrzucić cynamon,…

Zupa czereśniowa

 Składniki: • 25 dag czereśni • szklanka śmietany • 2 żółtka • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Czereśnie rozgotować w litrze wody, przetrzeć przez sito włosiane i ponownie zagotować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Można zupę podprawić śmietaną z łyżką mąki pszennej lub też dwoma żółtkami roztartymi w wazie. W ostatnim stadium…

Zupa malinowa czysta z poziomkami

Zagotować litr malin w wodzie, tyleż poziomek na surowo przetrzeć wraz z gotowanymi malinami przez sito. (Poziomek z pestkami nie powinno się gotować, bo zawsze będą cierpkie). Rozpuścić wodą w stosownej ilości ile się chce mieć zupy, wsypać cukru do smaku i zaprawić tak samo, jak zupę borówczaną. Podać na gorąco lub na zimno z…