Składniki: 1 kg szparagów 60 g masła 150 g mąki 500 ml mleka 750 g bulionu wołowego 3 żółtka 8 łyżek startego parmezanu 120 ml śmietanki sól pieprz Sposób wykonania: Na połowie rozgrzanego masła przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem i zalać bulionem. Następnie doprowadzić całość do wrzenia, wówczas dodać szparagi obrane z zdrewniałych…
Tag: ze szparagów
Grill
Szparagi z grilla
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg świeżych szparagów 1 łyżka ziaren sezamy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować szparagi (patrz szparagi z wody). Zmiksować oliwę z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Obficie skropić tą mieszanką szparagi. Obtoczyć w ziarnach sezamu. Opiekać na dobrze nagrzanym grillu…
Szparagi
Szparagi z octem balsamicznym
by Daga • • 0 Comments
Grill
Szparagi z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: szparagi 2 łyżeczki posiekany estragon ½ łyżki posiekanej cebulki zielonej 4 łyżki masła sól, pieprz cytrynowy Sposób przyrządzenia: Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części. Zapakować po 8 w folię aluminiową. W rondlu rozpuścić masło, dodać zioła i przyprawy, przesmażyć nie rumieniąc. Szparagi zapakowane w folię piec na grillu 10 minut, obrócić w połowie pieczenia. Podawać…
Szparagi
Szparagi z kawiorem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 20 szparagów białych 12 dkg kawioru czerwonego ( z łososia) 1 szklanka bulionu jarzynowego ½ szklanki białego wytrawnego wina 3 żółtka jaj 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz czarny i ceyene Sposób przyrządzenie: bulion jarzynowy i wino wymieszać doprowadzić do wrzenia, zredukować (odparować) do objętości około 2/3 szklanki. Schłodzić. Oddzielić żółtka jaj od białek.…