Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowy

Surówka z porem i suszonymi śliwkami Iwony

Składniki: 1 por/Biała część/ 10 suszonych śliwek 4 jajka 1 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku mały słoik majonezu 2 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Por/białą część/ dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Śliwki namoczyć we wrzątku około 10 minut, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Kukurydzę…

Brokuł pachnący cytryną

Składniki: 1 duży brokuł 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuł podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać. W rondlu różyczki brokułu zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić. Masło rozgrzać na patelni, dodać sok z cytryny i otartą z cytryny skórkę, wymieszać. Brokuł odcedzić, przyprawić solą…

Na nowo odkrywamy miód!

Już starożytni Egipcjanie przykładali plastry miodu do ran, oparzeń lub sączących owrzodzeń. Użycie miodu w celach leczniczych zanotowano już w papirusie Ebersa – najstarszym zachowanym elementarzu sztuki lekarskiej, datowanym na 1550 rok p.n.e.   W dzisiejszych czasach, naturalny miód, stosowany przy leczeniu ran, przeżywa swój renesans. – Początkowo byłem dość sceptyczny – przyznaje Arne Simon,…

Jogurt domowy

Po co płacić dużo za jogurt (około 6-9 zł za litr), jeśli można zrobić go samemu? Zajmuje to chwilkę, na przykład podczas przygotowywania porannej kawy. I kosztuje niewiele. Na początek trzeba zainwestować i kupić mały pojemniczek jogurtu w sklepie. Polecam jogurt „Bakoma” albo firmy „Maluta”. Są to jedyne znane mi na polskim rynku marki przypominające prawdziwy jogurt bałkański. Litr słodkiego mleka 3,2 % tzw świeżego, zwykłego pasteryzowanego z torebki, byle nie UTH (oczywiście ideałem jest mleko prosto od krowy) należy silnie zagrzać aż przy styku z garnkiem zaczną powstawać bąbelki. Mleko należy zagrzać do temperatury około 60 stopni. Jeżeli się nie ma termometru, należy włożyć palec, temperatura jest dobra jeśli można wytrzymać 10 sekund. Następnie zahartować jogurt stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka, na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć puchową poduszką Pozostawić na kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt. Ja najlepiej lubię sam jogurt, ale może być on bazą do koktajli owocowych, deserów, dressingów, sosów do sałatek itp, itd