Składniki:
- 50 dag cukinii
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju
- posiekana bazylia
Składniki: 50 dag bobu 30 dag kurek 2 cebulki dymki 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować około 15 minut na małym ogniu. W między czasie cebulkę posiekać a kurki pokroić na mniejsze kawałki, które poddusić na rozgrzanym maśle. Bób odcedzić i wymieszać z kurkami i dymką i doprawić…
Składniki: główka sałaty 1 kalafior 3 ogórki pęczek rzodkiewek 15 dag żółtego sera sól sos winegret Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórki i rzodkiewkę pokroić w plasterki, ser w kostkę a kalafiora podzielić na różyczki i ugotować osolonej wodzie. Całość dokładnie wymieszać. Skropić sosem winegret i doprawić do smaku solą.
Składniki: ½ kg fasolki Jaś 2-3 ząbki czosnku 15 dkg wędzonego boczku sól, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę namoczyć w przegotowanej letniej wodzie na kilka godzin. Ugotować w wodzie w której się moczyła i pod koniec gotowania posolić. Miękką fasolkę odcedzić na sicie. Boczek pokroić w paseczki stopić. Czosnek obrać , rozetrzeć z niewielką…