Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z truskawkami

Deser truskawkowy Dagmary

Składniki: 1 szkl. truskawek 1 ½ szkl. polewy ½ szkl. truskawek konserwowych, bez dodatku cukru 4 truskawki całe mięta Sposób wykonania: Truskawki przeciąć wzdłuż na pół i każdą wrzucić do małej miseczki. Następnie polewę wymieszać z truskawkami konserwowymi po czym rozłożyć masę na truskawkach. Udekorować jeszcze listkami mięty.

Tort biszkoptowy z truskawkami

Składniki: gotowy blat biszkoptowy 3 łyżki dżemu z wiśni 1 ½ szkl. słodkiej śmietanki 12% 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kieliszek ajerkoniaku 250 g truskawek 100 g pistacji Sposób wykonania: Dżem podgrzać po czym posmarować nim blat ciasta. Następnie połowę śmietanki doprawić do smaku cukrem i zagotować, natomiast drugie pół wymieszać razem z…

Deser truskawkowo morelowy lub brzoskwiniami w syropie z alkoholem

Składniki: 30 dkg dojrzałych moreli lub brzoskwiń 30 dkg ładnych, dojrzałych truskawek Syrop: ¾ szklanki cukru ½ szklanki wody 3 łyżki koniaku Sposób przyrządzenia: Cukier i wodę wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się nie rozpuści, lekko schłodzić, dodać koniak, wymieszać. Truskawki i morele oczyścić, przekroić. Umieścić owoce w pucharkach, zalać syropem.…

Zupa owocowa

Składniki: 40 dkg konserwowanego ananasa 30 dkg śliwek 30 dkg truskawek 20 dkg wiśni kawałek laski cynamonu 20 dkg cukru 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany kilka listków mięty Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, oczyścić, pokroić wg uznania. W garnku doprowadzić do wrzenia 1,5 litra wody, dodać cukier i cynamon, gotować kilka minut, przecedzić. Do tak przygotowanego…