Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z serem

Pasta serowa z orzechami do pieczywa

Składniki: 15 dkg białego sera 4 łyżki kwaśnej śmietany 15 dkg sera rokpol 5 dkg orzechów nerkowca 5 pokrojonych suszonych pomidorów pęczek zielonego koperku sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ser biały, ser rokpol i śmietanę ugnieść w szklanym naczyniu. Dodać posiekane orzechy, posiekany zielony koperek, pokrojone suszone pomidory. Wszystkie składniki doprawić do smaku…

Serowy deser z konfiturą

Składniki: 75 dag tłustego białego sera 1 szkl. morelowej konfitury 1 szkl. pokrojonych suszonych moreli 5 żółtek 2/3 kostki masła 1 ½ szkl. cukru pudru bita śmietana morele Sposób wykonania: Konfitury podgrzać na małym ogniu po czym dodać do nich ser i całość odkładnie utrzeć. Następnie masło utrzeć razem z cukrem i nie przerywając ucierania…

Sos serowy z białym wytrawnym winem

Składniki: 15 dkg startego żółtego sera gouda 15 dkg orzechów włoskich / posiekanych/ ½ szklanki śmietany 2 łyżki masła szczypta oregano szczypta majeranku 1 ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia:  Orzechy posiekać drobniutko i posiekać na maśle przez 3-4 minuty. Dodać, śmietanę, ser, zioła, białe wytrawne wino. Podgrzewać, aż ser…

Puszysta zapiekanka z jajek

Składniki: 4 jajka łyżka masła 5 dag startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Białka ubić na sztywna pianę po czym przełożyć ja do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Powierzchnie wyrównać i zrobić 4 otwory w które delikatnie włożyć żółtka. Posypać całość solą, pieprzem oraz parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 10…

Paszteciki francuskie z serem

Składniki: op. mrożonego ciast francuskiego kostka twarogu jajko tymianek oregano sól pieprz łyżka maska kminek nasiona czernuszki tłuszcz Sposób wykonania: Do twarogu dodać jajko, masło oraz zioła. Całość dokładnie utrzeć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozmrożone ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na których rozłożyć serowy farsz. Zlepić na koperty. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem…