Składniki: 25 dkg ciecierzycy konserwowanej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego chili szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Ciecierzycę z puszki wypłukać, osuszyć. W misce wymieszać z oliwą, dodać pozostałe składniki. Ziarna obsączyć z nadmiaru oliwy, wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Prażyć w…
Tag: z piekarnika
Listy
Domowe przyprawy: Meksykańska przyprawa do dań z grilla
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki granulowanego czosnku 3 łyżki mielonego chili 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielony pieprz 2 łyżeczki cukier 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Listy
Pieczona brukselka na sposób azjatycki z sosem żurawinowym
by Kinga Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pokrojony wzdłuż na połowę brukselek 1 łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżki wody ½ szklanki suszonych żurawin 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka oleju Sposób przyrządzenia: Brukselki ułożyć na blaszce do pieczenia cięciem w dół, skropić oliwą. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30…
Listy
Brokuły z ryżem i serem
by Kazimierz Krzyżański • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg różyczek brokuł 1 szklanka błyskawicznego ryżu ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli ¼ szklanki śmietany 10 dkg pokrojonego w drobną kostkę sera pleśniowego 2 łyżki roztopionego masła 1 szklanka sosu pieczarkowego Sposób przyrządzenia: W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie składniki. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Listy
Udka z pieczarkami
by Marta Lipiec • • 0 Comments
Składniki: 4 udka z kurczaka 25 dkg pieczarek lub innych grzybów 1 cebula 1 czosnek olej sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć w stawie kolanowym na 2 części. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z odrobiną oleju i przyprawami, natrzeć nimi udka, odstawić na 60 minut do lodówki. Grzyby oczyścić, pokroić…