Składniki: 800 g krewetek tygrysich 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki sosu rybnego sok z 1 limetki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka imbiru 2 papryczki chili 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek bazylii Sposób wykonania: Pokroić chili i razem z imbirem przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki i trzymać na dużym ogniu około…
Tag: z owocami morza
Owoce morza
Przegrzebki w karmelu
by Kinga Napierała • • 0 Comments
Składniki: 1 przegrzebków 1 łyżka oleju 1 suszona papryczka chili 2 łyżki soku z limetki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 2 zielone cebulki 1 pęczek mięty Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucić pokruszone chili, sok z limetki, sos rybny, sos sojowy oraz cukier. Całość wymieszać i…
Kalmary
Kalmary z ryżem i pomidorami
by Wanda Balcerzak • • 1 Comment
Krewetki
Krewetki z papryką i cukinią
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg oczyszczonych krewetek królewskich lub tygrysich 1 oczyszczona, pokrojona czerwona papryka 10 dkg pokrojonej w słupki obranej ze skóry młodej cukinii 1/2 szklanki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać olej, dodać krewetki i smażyć mieszając przez 3 minuty, dodać paprykę i cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Do tak przygotowanych krewetek z…
Owoce morza
Ostrygi z chrzanem Aleksandry
by Aleksandra Mikołajczak • • 0 Comments
Składniki: 1/8 szkl. starego chrzanu ¼ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki aromatyzowanej soli 12 świeżo rozłupanych ostryg pieprz 12 azjatyckich łyżeczek do zupy 1 cytryna Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać razem z chrzanem. Doprawić do smaku solą. Następnie na każdej z układamy ostrygę. Na ostrydze kładziemy keks chrzanowej śmietany i posypujemy całość szczyptą pieprzu. Podawać udekorowane…