Składniki: 50 dkg wyjętych ze skorup ostryg ½ szklanki rozpuszczonego masła 1 szklanka posiekanego selera naciowego 3 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka dobrej śmietany 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, chwilkę smażyć na małym ogniu mieszając. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy ostrygi, przyprawiamy…
Tag: z ostrygami
Owoce morza
Ostrygi
by marek • • 1 Comment
Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.