Składniki: 2,5 dag orzechów laskowych 6 łyżek białego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu Sposób wykonania: Orzechy uprażyć na suchej patelni po czym dodać do nich wino, miód oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Tag: z orzechami
Listy
Miodowe ciastka bez pieczenia
by Maria Bożek • • 0 Comments
Składniki: 1/4 l miodu 120 g cukru 250 g orzechów włoskich łuskanych Sposób wykonania: Miód z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia. Gdy się ładnie przyrumieni dodać posiekane orzechy i nadal smażyć nie przerywając mieszania. Gdy całość zgęstnieje wylać masę na blasze i rozwałkować i odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie pokroić ciasto…
Listy
Dip z ogórka z kawałkami orzechów
by Konrad Chojnowski • • 0 Comments
Składniki: 5 dag mielonych orzechów włoskich świeży ogórek 4-5 łyżek keczupu łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Obrany ogórek pokroić w kostkę po czym razem z ketchupem zmiksować na gładką pastę. Następnie dodać posiekane orzechy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku gałka muszkatołową, solą oraz…
Listy
Sos z sezamem i orzechami
by Olga Cygan • • 0 Comments
Składniki: majonez musztarda uprażone ziarnka sezamu posiekane orzechy włoskie Sposób wykonania: Majonez wymieszać z musztardą. Następnie dodać sezam i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
Listy
Migdałowa śmietanka do kawy
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 200 g śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu 1 op. cukru waniliowego drobno pokruszone orzeszki Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie dodać posiekane migdały i całość delikatnie wymieszać. Udekorować filiżankę kawy przed podaniem.