Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mlekiem

Kawa po amerykańsku

Składniki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml naparu kawowego Sposób przygotowania: Mleko zagotować. Dodać kakao, cukier puder, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Potem zalać naparem kawowym. Kawę po amerykańsku podaje się w dzbanku do kawy i wlewa do wygrzanych filiżanek.  

Kawa po brazylijsku

Składniki: 12 dag czekolady 100 ml mocnej kawy 0,6 l mleka Sposób przygotowania: Czekoladę należy rozpuścić w kawie i zagotować. Osobno zagotować mleko i wlać do kawy z czekoladą. Wlać do filiżanek i ozdobić bitą śmietaną. Istnieje drugi sposób przyrządzenia kawy po brazylijsku, a mianowicie: Mocny napar kawy wychłodzić i dodać 5 kostek lodu. Dolać…

Jogurt domowy

Po co płacić dużo za jogurt (około 6-9 zł za litr), jeśli można zrobić go samemu? Zajmuje to chwilkę, na przykład podczas przygotowywania porannej kawy. I kosztuje niewiele. Na początek trzeba zainwestować i kupić mały pojemniczek jogurtu w sklepie. Polecam jogurt „Bakoma” albo firmy „Maluta”. Są to jedyne znane mi na polskim rynku marki przypominające prawdziwy jogurt bałkański. Litr słodkiego mleka 3,2 % tzw świeżego, zwykłego pasteryzowanego z torebki, byle nie UTH (oczywiście ideałem jest mleko prosto od krowy) należy silnie zagrzać aż przy styku z garnkiem zaczną powstawać bąbelki. Mleko należy zagrzać do temperatury około 60 stopni. Jeżeli się nie ma termometru, należy włożyć palec, temperatura jest dobra jeśli można wytrzymać 10 sekund. Następnie zahartować jogurt stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka, na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć puchową poduszką Pozostawić na kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt. Ja najlepiej lubię sam jogurt, ale może być on bazą do koktajli owocowych, deserów, dressingów, sosów do sałatek itp, itd

Jogurt na sposób grecki

Jogurt grecki jest bardzo gesty i kremowy- zawartość tłuszczu około 10%.
 

Składniki:

• 2 litry mleka (najlepsze efekty z mleka pasteryzowanego tłustego 3,2%)
• opakowanie jogurtu naturalnego (wystarczy kilka łyżek) musi mieć żywe kultury bakterii
• opcjonalnie opakowanie słodkiej śmietanki