Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mleka

Mleko cytrynowe

Składniki: mleko 2 szklanki żółtka 2 sztuki cytryna 1 sztuka cukier 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Mleko należy ugotować, a następnie odstawić do schłodzenia. Żółtka jaj należy zmiksować dokładnie z cukrem, następnie dodać do nich sok wyciśnięty z całej cytryny. Wszystko to połączyć z mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1 godzinę w…

Zupa mleczna z grzankami

Składniki: mleko 2 litry grzanki 6 sztuk cukier puder 30 g masło 10 g Sposób przyrządzenia: Grzanki należy skropić mlekiem, następnie posypać cukrem i ułożyć na brytfance uprzednio wysmarowanej masłem. Grzanki należy lekko zapiec w nagrzanym piekarniku. Grzanki należy ułożyć na talerzach i zalać gorącym (od razu po przegotowaniu) mlekiem. Zupę podawać od razu. Przepis…

Zacierkowa zupa

Zupa: mleko 1 litr ziemniaki 1/2 kg sól do smaku Zacierki: mąka 10 dag jajko 1 sztuka sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy umyć, następnie obrać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka z niewielką ilością lekko osolonej wody i ugotować. Z mąki, jajka i soli należy przygotować zacierki poprzez zagniecenie składników na twarde ciasto…

Zupa NIC Ilony

Składniki: mleko 2 litry wanilia 1/4 laski jajka 6 sztuk cukier 18 dag ryż 12 dag masło 1 dag Sposób przyrządzenia: Mleko należy przelać do garnka i zagotować je wraz z wanilią. Żółtka oddzielone od białek należy wymieszać z cukrem. Białka należy ubić na sztywną pianę z częścią cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć należy kłaść…

Zucielki

Składniki: mleko 1/2 l oliwa 1/2 l jajko 1 sztuka mała mąka pszenna 75 dag drożdże 5 dag Sposób przyrządzenia: Z podanych składników należy wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić je do wyrośnięcia, rozwałkować i formować z niego paszteciki. Można nadziewać farszem mięsnym lub grzybowym. I przyprawiać farsz według własnego uznania. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos…