Składniki: 10 dkg dobrej kawy ziarnistej 3 dkg łuskanych orzechów laskowych aromat pomarańczowy cukier Sposób przyrządzenia: Orzechy wyprażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Wyprażone orzechy posiekać nożem i zmielić razem z kawą w młynku. Kawę zaparzamy mocną, po przelaniu do filiżanek dosmaczamy aromatem pomarańczowym i cukrem.
Tag: z kawą
Listy
Kawa z czekoladą, śmietanką i skórką pomarańczy
by Ilona Wojtkowiak • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka bardzo mocnego naparu kawy 1 szklanka gorącej czekolady 2 łyżki bitej śmietanki szczypta otartej skórki pomarańczy Sposób przyrządzenia: Kawę wymieszać z czekoladą, rozlać do filiżanek, do każdej dodać bitą śmietanę, posypać szczypta otartej skórki.
Listy
Kawa po mauretańsku
by Monika Kawecka • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki drobno zmielonej kawy 300 ml wody szczypta mielonego pieprzu szczypta mielonego cynamonu cukier do smaku 2,3 krople aromatu różanego Sposób przyrządzenia: W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę…
Listy
Kawa o orientalnym smaku
by Łucja Surma • • 0 Comments
Składniki: 2 filiżanki, mocnego, gorącego napary kawy skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, goździki, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dzbanku przygotować napar kawy, dodać cukier i przyprawy, chwilę podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Rozlać do filiżanek i podawać.
Listy
Kawa z zagęszczonym mlekiem i cynamonem
by Karolina Niedźwiecka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mocnego roztworu kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącego, zagęszczonego mleka szczypta cynamonu cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Gorące mleko wlać do termosu i potrząsać nim energicznie przez około 15 sekund. Spienione mleko przelać do wysokich szklanek, ostrożnie, po ściance szklanki dolać posłodzoną kawę, posypać cynamonem.