Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jogurtem

Jogurt domowy

Po co płacić dużo za jogurt (około 6-9 zł za litr), jeśli można zrobić go samemu? Zajmuje to chwilkę, na przykład podczas przygotowywania porannej kawy. I kosztuje niewiele. Na początek trzeba zainwestować i kupić mały pojemniczek jogurtu w sklepie. Polecam jogurt „Bakoma” albo firmy „Maluta”. Są to jedyne znane mi na polskim rynku marki przypominające prawdziwy jogurt bałkański. Litr słodkiego mleka 3,2 % tzw świeżego, zwykłego pasteryzowanego z torebki, byle nie UTH (oczywiście ideałem jest mleko prosto od krowy) należy silnie zagrzać aż przy styku z garnkiem zaczną powstawać bąbelki. Mleko należy zagrzać do temperatury około 60 stopni. Jeżeli się nie ma termometru, należy włożyć palec, temperatura jest dobra jeśli można wytrzymać 10 sekund. Następnie zahartować jogurt stopniowo dodając po łyżce ciepłego mleka, na koniec wymieszać z całym mlekiem. Nakryć szczelnie, zawinąć w ściereczkę i przykryć puchową poduszką Pozostawić na kilka godzin. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nie zjadać do końca, łyżkę należy pozostawić na następny jogurt. Ja najlepiej lubię sam jogurt, ale może być on bazą do koktajli owocowych, deserów, dressingów, sosów do sałatek itp, itd

Cos smacznego dla Każdego

Składniki : 12 świeżo umytych truskawek ( duże ) 12 malin ( czerwone ) 125 g jogurtu naturalnego z cukrem brązowym ( jeśli ktos nie znajdzie tego joguru można do samego naturalnego wsypać 2-3 łyżeczki cukru ) 4 łyżki czubate jagódek 125 g poziomek Sposób przyrządzenia : W blenderze na drobno zsiekać truskawki i maliny.…

Babka jogurtowa owsiana

Składniki: • 250 g jogurtu pełnotłustego • 250 g cukru • 1 cukier waniliowy • 150 ml oleju słonecznikowego • 4 jajka • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 150 g mąki tortowej • 150 g drobnych płatków owsianych Sposób przyrządzenia: Jogurt wlać do miski. Dodać cukier, mąkę i olej. Całość wymieszać, następnie dodać…

Sos egipski z kolendrą

Składniki: – 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry (lub łyżeczka mielonych owoców) – 4 pomidory – 2 cebule – pół szkl. jogurtu – szczyptę kminku i lebiodki (oregano) – łyżka oleju do smażenia – sól,pieprz. Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, usunąć nasiona. Cebule obrać, posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebule. Dodać pomidory, smażyć kilka minut, stale…