Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jagodami

Jagodowo-mleczny koktajl

Składniki: 100 g poziomek 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 1 łyżeczka miodu 200 ml maślanki Sposób wykonania: Poziomki zmiksować po czym wymieszać je z maślanką. Następnie doprawić do smaku miodem i przelać do szklanki. Posypać posiekanymi listkami mięty.

Dżem jagodowy

Składniki:  35 dag jagód (czarnych)  10 dag cukru Sposób wykonania: Oczyszczone  jagody rozgnieść po czym zasypać je cukrem i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie smażyć na małym ogniu aż dżem zgęstnieje i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Jagodowy sorbet

Składniki: 50 dag. jagód 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 łyżki wody mineralnej gazowanej Przygotowanie: Jagody przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki . Następnie dodać do nich cukier i wodę mineralną. Całość zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej masy, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić .…

Jagodowy napój na mleku

 Składniki: 50 dag jagód  400 ml mleka      100ml śmietanki 10 dag cukru Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego jagody. Następnie dodać śmietankę. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia a przed podaniem wrzucić kostki lodu.