Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dziczyzny

Kotlety siekane ze zwierzyny

Takie kotlety można robić z każdej zwierzyny, nawet z udźców zajęczych lub z odpadków sarny. Zwierzynę surową, oczyszczoną z błon, drobno posiekać, dodać na funt zwierzyny 2 bułki, okrój one ze skórki, namoczone w mleku i niewyciśnięte, łyżkę masła surowego, całe jajko soli i szczyptę gałki muszkatołowej, wszystko doskonale wymieszać, aż się utworzy jednolita masa,…

Comber sarni i jeleni.

Chcąc cąber sarni przechować dłuższy czas, trzeba go owinąć płótnem, umaczanym w przegotowanym z korzeniami i wystudzonym occie i wynieść do piwnicy ; latem trzeba jeszcze obłożyć lodem, najlepiej w koszyku, z którego by woda uciekać mogła. Jeżeli sarni cąber ma być świeżo pieczony, to go choć na jeden dzień skropić octem, lub włożyć w…

Comber sarni ze śmietaną.

Zamarynowany w rosole comber sarni wyżyłować, posolić, naszpikować słoniną i piec w piecu przez 2 godziny, polewając z początku masłem, a gdy już nawpół upieczony, kwaśną śmietaną zmieszaną z sosem z pod combra. Na kwadrans przed wydaniem obsypać go lekko mąką, polać jeszcze kilka razy i wydać tak samo pokrajany ugarnirowany jak poprzedni. Na podstawie…

Polędwica z jelenia*

*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Comber z jelenia – 20 dk Świeże prawdziwki – 10 dk Czerwone wino – 200 ml Sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i…