Składniki: • 30 dag kapusty kiszonej • zielone jabłko • 4 suszone figi • 8 łuskanych orzechów włoskich • 1/2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki oleju sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 – 3 goździki • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę włożyć na sito, osączyć. 1/2 szklanki soku zachować. Goździki utłuc w…
Tag: z dodatkami
Dodatki
Kartofle „a la Maitre d’Hotel”
by marek • • 0 Comments
Łyżkę młodego masła rozetrzeć z pół łyżką mąki, rozprowadzić słodką Śmietanką, wsypać trochę zielonej usiekanej pietruszki i trochę soli. Włożyć w ten sos pół litra pokrajanych w kostkę lub wydrążonych małych i ugotowanych kartofli, zagotować raz jeden i natychmiast podawać do sztuki mięsa lub ryb gotowanych z wody. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś…
Dodatki
Kartofle
by marek • • 0 Comments
Kartofle powinny się gotować w zimnej wodzie, na małym ogniu, wtedy tylko będą dobre. Póki młode koniecznie, a nawet i starsze, póki się tylko dadzą, trzeba skrobać łyżką blaszaną, a nie strugać nożem. Ugotowane, po odlaniu wody, osolić dobrze i potrząsnąć garnek z kartoflami kilka razy, aby sól wszędzie się dostała. Do młodych kartofli kłaść…
Dodatki
Paszteciki z makaronu włoskiego
by marek • • 0 Comments
Ugotować w słonej wodzie 10 deka połamanego na krótko makaronu włoskiego. Gdy miękki wyrzucić na durszlak, przelać zimną wodą i wymieszać z rozpuszczonym masłem, aby się nie zlepił, 10 deka okrawków z szynki posiekać dość grubo, wrzucić do makaronu, wlać dwie łyżki kwaśnej śmietany i wymieszawszy dobrze, nakładać w muszelki. Po wierzchu posypać tartym parmezanem,…
Dodatki
Ziemniaki pieczone po mazursku
by Migd@l • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg ziemniaków • mąka żytnia • sól Sposób przyrządzenia: Obrane, mączyste ziemniaki dobrze posolić, posypać grubo żytnią mąką również suto osoloną, ułożyć na blachę mąką posypaną i postawić w gorący piec na godzinę. Uformowana przez sól i mąkę skórka nadaje ziemniakom wyborny smak. Gorące podawać ze świeżym masłem lub do marynowanych śledzi.…