Ciasto: Półtorej szklanki mąki pszennej Dwie łyżki śmietany 2-3 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła duża szczypta soli woda mąka (można dodawać gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie) Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z proszkiem, solą, wrzucić całe masło, siekać nożem aż połączy się z większą częścią mąki. Jajka (całe) rozmącić…
Tag: z dodatkami
Dodatki
Pomidory duszone
by marek • • 0 Comments
Średniej wielkości pomidorom ściąć na wierzchu czubki, powyjmować pestki, popieprzyć i posolić środki, włożyć w każdy kawałeczek masła i ułożywszy w rynce, zalać kilku łyżkami rosołu, ponakrywać wierzchami i dusić tak długo aż będą zupełnie miękkie i wysmażone. Na wydaniu posypać siekaną pietruszką lub koperkiem i ugarnirować niemi sztukę mięsa, polędwicę lub pieczeń. Na podstawie…
Dodatki
Kapusta modra z winem
by marek • • 0 Comments
Ukrajać kapusty modrej, sparzyć ją jak poprzednią, zasmażyć masło lub tłuszcz z mąką, rozprowadzić rosołem, wlać trochę wina, trochę octu, cukru, włożyć kapustę i dusić pod pokrywą, dopóki nie będzie dość miękka, lecz tylko na wolnym ogniu, mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Można do niej wrzucić trochę małych rodzynków. Na podstawie książki…
Dodatki
Kapusta na prędce kiszona ze śmietaną. (Wyborna)
by marek • • 0 Comments
Kto lubi kapustę świeżą na kwasie, w ten sposób przyrządzona jest doskonała. Uszatkować drobno jedną lub dwie główki kapusty, ułożyć w kamiennym garnku, zalać letnią słoną wodą odcedzoną z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytą nad kuchnią. Na trzeci lub czwarty dzień kapusta jest już do użycia. Wtedy ją nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy…
Dodatki
Marchew smażona
by marek • • 0 Comments
Młoda marchewka jest bardzo smaczną smażona. Jeśli jest mała, zostawić w całości, większą po oskrobaniu, przekroić na dwoje lub czworo, opłukać, obgotować i podłożywszy łyżkę masła, posolić, zalać kilku łyżkami wody lub rosołu i dusić w parze pod przykryciem. Gdy już nawpół miękka, wsypać sporo miałkiego cukru, nie przykrywając już, smażyć raczej, a nie dusić…