Składniki: 4-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy sok z cytryny lub ocet (6%) rozcieńczony z wodą Sposób wykonania: Posikany czosnek rozetrzeć z solą. Następnie dodać oliwę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Tag: z czosnkiem
Listy
Masło czosnkowe Juliana
by Julian Piechocki • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku sól 10 dag masła Sposób wykonania: Czosnek posiekać i utrzeć razem z masłem. Doprawić do smaku solą.
Listy
Kiszone rzodkiewki przysmak w zimie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonych rzodkiewek 2 główki czosnku pęczek koperku liście chrzanu 3 łyżki soli 3 litry wody Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki, liście chrzanu i koperek umyć, osączyć na sicie. Czosnek obrać, podzielić na cząstki, pokroić w plastry. Do umytych wyparzonych słoików ułożyć po liściu chrzanu i gałązce kopru. Włożyć rzodkiewkę i po kilka plastrów czosnku.…
Listy
Dip paprykowy z czosnkiem
by Sylwia Kowalczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 strąki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z czosnkiem, bazylią i oliwą zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.