Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cielęciny

Pieczeń cielęca z wiśniami

Składniki: 1,5 kg cielęciny 1 ½ szkl. wiśni 2 ziarna kardamonu ½ łyżki cynamonu ½ skl. madery ½ szkl. syropu wiśniowego 3 łyżki masła łyżka mąki 1 szkl. bulionu sól Sposób wykonania: Mięso lekko zbić tłuczkiem po czym je oprószyć solą. Następnie w mięsie zrobić nożem nacięcia w które włożyć wiśnie. Cielęcinę przełożyć do naczynia…

Ragout z cielęciny z rodzynkami

Składniki: 600 g pieczonej cielęciny ½ łyżki masła 2-3 skórki chleba 50 g rodzynek 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości, które porąbać na mniejsze kawałki i zalać sosem z pieczeni. Dodać jeszcze skórki z chleba, rodzynki, sok z cytryny oraz masło i ugotować. W między czasie cielęcinę pokroić na małe…

Zrazy cielęce Anny

Składniki: 800 g smażonej cielęciny 2-3 cebule 4 jajka 6-12 łyżek masła bułka tarta natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę ugotować po czym drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą oraz tartą bułką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy…

Kotlety cielęce z sardynkami

Składniki: 10 kotletów z cielęciny zadniej 6 łyżek masła 2 łyżeczki śmietany 1 ½ szkl. bulionu 18 sardynek sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle po czym wyjąć je z patelni a na patelnie wlać śmietanę oraz bulion. Całość wymieszać i dodać jeszcze zmielone sardynki, doprowadzić do zagotowania. Na koniec włożyć jeszcze do…

Cielęcina w szarym sosie

Składniki: 1,5 kg cielęciny 3-4 łyżki masła 3 szkl. bulionu 3 cebule 5-7 ziaren ziela angielskiego garść suszonych smardzów ½ szkl. octu estragonowego sól Sposób wykonania: Na początku mięso namoczyć w osolonej wodzie po czym pokroić go w plastry. Następnie plastry mięsa obtoczyć w mące  i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas zalać je 3 szklankami…