Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z brandy

Śniadaniowy egg nogg

Składniki: – 40 ml brandy – 20 ml curacao – 1 jajko – 200 ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie:Przyrządzić w szeikerze lub w mikserze, bez mleka, ubijając do spienienia. Przecedzić do wysokiej szklanki i dopełnić zimnym mlekiem. Jeszcze arz dobrze wymieszać łyżeczką barowż. Przed podaniem pianę posypać odrobiną gałki muszkatołowej. Podawć z 2…

Brandy daisy

Składniki: – 50 ml brandy – 25 ml benedyktyna – 25 ml soku cytrynowego – 1 łyżeczka cukru – 2 chlusty soku z Grenadine lub soku malinowego – 100 dag świeżych sezonowych owoców Przyrządzić w shakerze, odcedzić od lodu do gobletu, włożyć 1 kostkę lodu i świeże, drobno pokrojone owoce. Podawać z syfonem; konsument sam…

Kawowy flip

Składniki: – 20 ml brandy – 20 ml likieru kawowego – 20 ml naparu kawy – 1 żółtko – 1 łyżeczka cukru – szczypta gałki muszkatołowej Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu. Podawać w dużym kieliszku cocktailowym po oprószeniu tartą gałką muszkatołową. Podwać ze słomką.

Brandy fix

Składniki: – 40 ml brandy – 40 ml wiśniówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka wody – 100 ml wody mineralnej Do wysokiej szklanki wsypać cukier, zalać łyżeczką wody, dodać pozostałe składniki, włożyć drobno potłuczony lód, tyle by wypełnić szklankę do 3/4 objętości i delikatnie zamieszać. Dopełnić szklankę zimną…

Grog herbaciany

Składniki: – 50 ml winiaku – 1 łyżeczka herbaty – 1 plasterek cytryny – 3 kostki cukru – 150 ml wody Herbatę zalać 150 ml wrzącej wody, naparzać 6-8 minut. Napar wlać do szklanki z metalowym uchwytem, włożyć kostki cukru i plasterek cytryny. Na koniec wlać winiak, zamieszać i szybko podawać.