Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z brandy

Egg Sour

Składniki: – 25 ml coracao – 25 ml brandy – 1 jajko – 1 chlust wytrawnego wermutu – 1 łyżeczka cukru – 1 plasterek pomarańczy – sok z 0,5 cytryny Silnie szeikerować do spienienia, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do białego wina, ze słomką i z włożonymi do napoju plasterkiem cytryny ze skórką.

Brandy toddy

Składniki: – 50 ml brandy – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka wody– 1 łyżeczka przegotowanej wody – 1 plasterek cytryny Do szklanki typu Old Fashioned wsypać cukier, zwilżyć go łyżeczką wody, wrzucić kstkę lodu, wlać alkohol, zamieszać łyżeczką barmańską. Dla dekoracji włożyć do napoju plasterek cytryny. Osobno podać przegotowaną zimną wodę do rozcieńczenia napoju.…

Brandy zoom

Składniki: – 50 ml brandy – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka wody – 2 łyżeczki śmietanki Wykonanie: Miód rozpuścić w łyżce wody, wlać do szeikera, dodać pozostałe składniki i silnie szeikerować do spienienia. Odcedzić od lodu. Podawać w szklance do wody.

Czarna Perła – Black Pearl

Składniki: 2 porcje – 80 ml szampana – 20 ml likieru Tia Maria (lub Kahula), – 20 ml brandy, – ciemne wiśnie koktajlowe. Wykonanie: Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać likier Tia Maria i brandy. Dokładnie wymieszać. Koktajl przelać przez sito do wysokich kieliszków do szampana. Drinki dopełnić lodowatym szampanem i udekorować wiśnią koktajlową…

Metaxa

Nie jest to typowy drink, jednak informacje dotyczące brandy Metaxa są godne spopularyzowania. Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej. Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny Spiros Metaxas. W 1882 roku założył on w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole…