Składniki: 2 łyżki soku z czarnych porzeczek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki brandy 3 łyżki wódki 3 kostki lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać sok z czarownych porzeczek, sok z cytryny, brany i wódkę. Całość wymieszać potrząsając energicznie shakerem. Przelać do szklanki z kostkami lodu.
Tag: z alkoholem
Listy
Truskawki z pieprzem
by Ewelina Przybysz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg truskawek ½ szkl cukru ½ szkl amaretto 2 łyżki soku z cytrony ½ łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i dodać amaretto. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać sok z cytryny oraz zielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać.…
Listy
Śliwki w brendy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr brendy 4 szklanki cukru 4 szklanki małych śliwek Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, ułożyć w sterylnie czystych słojach. W rondlu doprowadzić do wrzenia brendy, dodać cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalać śliwki, szczelnie zamknąć. Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna
Listy
Nalewka z owoców Kumkwat i tymianku
by Adam Nowak • • 0 Comments
Składniki: 10 pokrojonych wzdłuż na ćwiartki owoców Kumkwat ½ szklanki cukru 2 szklanki czystej wódki 2 całe gałązki tymianku Sposób wykonania: Do butelki o pojemności 0,75 litra włożyć ćwiartki owoców bez pestek, dodać cukier, wódkę i gałązki tymianku. Szczelnie zamknąć i odstawić na minimum miesiąc w ciemne miejsce.
Listy
Złote dachy
by Dusia Gabrysiak • • 0 Comments
Składniki: 40 ml Scotch Whisky 20 ml czerwonego wermutu 1 kropla Angostury Bitters skórka cytrynowa kilka kostek lodu Sposób wykonania; Do shakera wlać whisky, wermut oraz angosturę. Dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Wrzucić kostki lodu i udekorować skórką z cytryny.