Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: witaminy

Sałatka z kapusty, pomidora i oliwek

Składniki: 1 kapusta pekińska 1 pomidor 1 cebula puszka tuńczyka w oleju kilka zielonych i czarnych oliwek 1puszka czerwonej fasoli kostka sera feta Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, pomidora pokroić na cząstki a cebulę posiekać. Dodać jeszcze tuńczyka rozdrobnionego na kawałki, oliwki, fasolę odsączoną z zalewy oraz ser pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Sałatka z sałaty i mandarynek

Składniki: 2 główki sałaty 4-6 mandarynek 1 łyżka soku z cytryny mały jogurt naturalny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich cukier puder sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki a obrane mandarynki podzielić na cząstki. Następnie jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanymi orzechami, solą oraz pieprzem. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

Sałatka z kapusty z jajkiem

Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 jajko 1 łyżka musztardy 125 ml oliwy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 2-3 łyżki startego na grube wióry parmezanu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Jajko ugotować na twardo i pokroić na cząstki. Następnie musztardę wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny i polać sałatkę. Na koniec posypać parmezanem.