Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: whisky

Róża

Składniki: 40 ml Scotch Whisky 8 kropli wódki anyżowej Pastis 1 białko 1 barowa łyżka cukru pudru sok z 1/2 cytryny woda sodowa 1 plaster cytryny kilka kostek lodu Sposób wykonania; Do shakera wlać whisky, wódkę, sok z cytryny. Dodać cukier, białko oraz kostki lodu. Całość dokładnie wymieszać. Uzupełnić woda sodową. Udekorować plasterkiem cytryny.

Król Karol

Składniki: 100 ml Bourbona 20 ml wody sodowej 10 listków mięty łyżeczka cukru pudru kilka kostek pokruszonego lodu Sposób wykonania: Listki mięty rozetrzeć razem z cukrem po czym dodać je do Burbona. Wlać jeszcze wodę sodową i całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki i wrzucić kostki lodu.

Promyk słońca

Składniki: 4 miarki Bourbona 2 miarki słodkiego czerwonego wermutu łyżeczka angostury (gorzka pomarańczówka) kilka kropli curacao 6 kostek lodu 2 wisienki koktajlowe skórka z cytryny Sposób wykonania: Do shakera wlać Burbon, wermut, kilka kropli curacao oraz angostury. Całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Wrzucić kostki lodu oraz udekorować wisienką koktajlową i skórką z cytryny.

Boom

Składniki: 60 ml whisky sok z 1 cytryny (30 ml) 1 barowa łyżeczka cukru pudru kilka kostek lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać whisky, sok z cytryny oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki lodu.

Kawa z whisky

Składniki: 40 ml Jameson Irish Whisky 1-2 łyżeczki do herbaty cukru mocna gorąca kawa 2 łyżki stołowe bitej śmietany Sposób wykonania: Do shakera wlać whisky oraz herbatę. Całość dokładnie wymieszać i i przelać do szklanki. Uzupełnić kawą. Udekorować bitą śmietaną.