Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka tymianku kilka plasterków boczku sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze paseczki. Każdy oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Posmarować jeszcze musztardą. Następnie każdy kawałek ryby owinąć plasterkiem boczku. Piec na grillu z obu stron na złoty kolor.
Tag: wędzony boczek
Listy
Zupa na maślance z wędzonym boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr maślanki około 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki żytniej 25 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody, posolić. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w kostkę i włożyć do gorącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować…
Listy
Kapuśniak polski
by Łukasz Nowicki • • 0 Comments
Składniki: 1 1 wywaru z kości 40-50 dag kiszonej kapusty 5 dag wędzonego boczku 3 dag smalcu 3 dag mąki sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać 1 szklanka wrzątku i ugotować, po czym wlać do niej wywar i dodać zasmażkę przyrządzoną z tłuszczu i mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…
Listy
Fasolka Jaś z wędzonym boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg fasolki Jaś 2-3 ząbki czosnku 15 dkg wędzonego boczku sól, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę namoczyć w przegotowanej letniej wodzie na kilka godzin. Ugotować w wodzie w której się moczyła i pod koniec gotowania posolić. Miękką fasolkę odcedzić na sicie. Boczek pokroić w paseczki stopić. Czosnek obrać , rozetrzeć z niewielką…
Listy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i cebulką
by Sylwia Pawlikowska • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków 25 dag wędzonego boczku 2 cebule 6 ogórków kiszonych majonez jogurt naturalny Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. W między czasie cebulę posiekać a ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając…