Składniki: 1/2 kg szparagów sól cukier sok z cytryny 15 dag chudej szynki 25 dag małych truskawek kilka łyżek majonezu Sposób wykonania: Szparagi ugorować w osolonej wodzie po czym pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie szynkę pokroić na paseczki a truskawki przekroić na połówkę. Całość polać majonezem i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem…
Tag: wędlina
Listy
Sałatka z jabłek, ananasa i szynki
by Bożena Florek • • 0 Comments
Składniki: 4 jabłka sok z cytryny 4 łyżki pokrojonego ananasa 20 dag szynki 20 dag żółtego sera 1 butelka śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniała. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, szynkę w paski a ser w słupki. Wszystkie składniki wymieszać…
Listy
Sałatka z groszku i pomarańczy
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 3 pomarańcze 4 plasterki szynki 4 łyżki majonezu cukier sól Sposób wykonania: Groszek odsączyć z zalewy, obrane pomarańcze podzielić na cząstki a szynkę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać majonezem i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Sałatka z jajek, szynki i szaragów
by Bożena Kuczyńska • • 0 Comments
Składniki: 8 jajek 150 g chudej stynki 1 puszka szparagów 4 łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny 1 pęczek koperku Sposób wykonania: Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w kostkę, szynkę w paski a szparagi odsączyć z zalewy i jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać po czym dodać jeszcze…
Listy
Pizza z fenkułem, pomidorami i szynką
by Iza Kosmalska • • 0 Comments
Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.