Składniki: 2 szklanki sosu beszamelowego ulubiona musztarda do smaku Sposób przyrządzenia: Zimny sos beszamelowy miksować powoli dodając musztardę o ulubionym smaku. Doskonały dodatek do dań z grilla. Dodanie płatków migdałowych lekko podprażonych na patelni znakomicie podkreśla smak dania.
Tag: wędlin
Sosy
Ostry sos gruziński Romana
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 5 gałązek natki pietruszki 5 gałązek naci kolendry 5 gałązek koperku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej sól, cukier Sposób przyrządzenia: Zieleninę drobno posiekać. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z koncentratem pomidorowym, zmiksować, dodać zimnej, przegotowanej wody w…
Dodatki
Morele marynowane – 1
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg moreli kopiasta łyżka miodu 2 szkl. Cukru 4-5 goździków po 2-3 ziarnka pieprzu i ziela ang 1/2 szkl, octu 10% Sposób wykonania: Opłukać, osączyć, przekroić i wyjąć pestki. Zagotować syrop: 1 szkl. wody, cukier i korzenie. Na średnim ogniu wrzucić morele do syropu i po zagotowaniu odstawić. Ponowić…