Składniki: 3/4 kg brukselki 1 duża cebula 1/2 szklanki chudego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2/ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Brokuły obgotować w osolonej wodzie. W między czasie cebulkę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać odcedzoną brukselkę. Całość wymieszać, podlać mlekiem i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Na…
Tag: warzywne
Listy
Brukiew gotowana ze słoniną
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brukwi 5 dag słoniny 2 dag masła 1 dag mąki sól cukier Sposób wykonania: Brukiew zalać osoloną wodą, wrzucić jeszcze kawałek słoniny i gotować na małym ogniu do miękkości. Wówczas odcedzić brukiew i słoninę i pokroić w kostkę. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wodą w której gotowała się brukiew.…
Listy
Bób gotowany
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg bobu 5 dag masła sól Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie go odcedzić i obrać z łusek. Przed podaniem polać masłem.
Listy
Pomidory w sosie jogurtowym
by Renata Pawelec • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 500 ml jogurtu 1 zielona papryczki chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki garam masala sól do smaku Sposób wykonania: Obrane pomidory pokroić w kostkę. Następnie jogurt wymieszać z posiekaną papayrczki chili, słodką papryką i gram masala. Doprawić do smaku solą i polać pomidory.
Listy
Kapusta z marchewką
by Paweł Rybicki • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta marchewka poszatkowane majonez pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym dodać do niej marchewkę. Polać całość majonezem i doprawić do smaku pieprzem.