Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywne

Brukselka z zasmażką

Składniki: 3/4 kg brukselki  1 duża cebula 1/2 szklanki chudego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2/ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Brokuły obgotować w osolonej wodzie. W między czasie cebulkę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać odcedzoną brukselkę. Całość wymieszać, podlać mlekiem i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Na…

Brukiew gotowana ze słoniną

Składniki: 1 kg brukwi 5 dag słoniny 2 dag masła 1 dag mąki sól cukier Sposób wykonania: Brukiew zalać osoloną wodą, wrzucić jeszcze kawałek słoniny i gotować na małym ogniu do miękkości. Wówczas odcedzić brukiew i słoninę i pokroić w kostkę. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wodą w której gotowała się brukiew.…

Pomidory w sosie jogurtowym

Składniki: 2 pomidory 500 ml jogurtu 1 zielona papryczki chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki garam masala sól do smaku Sposób wykonania: Obrane pomidory pokroić w kostkę. Następnie jogurt wymieszać z posiekaną papayrczki chili, słodką papryką i gram masala. Doprawić do smaku solą i polać pomidory.