Są cenione za niepowtarzalny smak i wartość odżywczą. Od wieków chętnie je chrupano i wykorzystywano do uszlachetniania rozmaitych potraw. Nieodzowny dodatek do wielu wypieków, nadając im aromat, podnosząc smak. Ich historia sięga odległych czasów, kiedy to były urozmaiceniem diety ludzi bogatych i wpływowych. Dziś są już dostępne dla każdego z nas. Na sklepowych półkach znajdujemy…
Tag: uchnia polska
Dziczyzna
Mięso jelenia – kilka informacji.
by Michał Milak • • 1 Comment
Chyba nie ma takiego drugiego zwierzęcia, które jak jeleń było przez tysiąclecia otaczane równie wielkim kultem. Nie dziw więc, że jest on bohaterem niezliczonych legend. Do czasów nowożytnych uważano jelenia za królewską zwierzynę, na którą wolno byto polować tylko szlachetnie urodzonym. Natomiast jeżeli ktoś chce dzisiaj zapolować na jelenia, robi to najczęściej za pomocą noża…