Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru-pudru 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Krem: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody 200 g masła Krokant: 1 łyżka…
Tag: tort
Torty
Masa orzechowa do ciast
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Torty
Jagodowy tort
by Ewelina B • • 0 Comments
Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.
Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki
Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy. Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy. Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
Torty
Wiśniowo- czekoladowy torcik
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • kakao 2 łyżki • wiśnie 60 dkg • galaretka wiśniowa 1 • serek biały waniliowy 50 dkg • żelatyna 4 łyżki • kakao 2 łyżki Biszkopt: • jajka 3 sztuki • cukier 1/3 szklanki • mąka 1/2 szklanki • mąka ziemniaczana 1 łyżka • olej 3 łyżki • proszek do pieczenia 1…
Torty
Letni tort z owocami
by Ewelina B • • 0 Comments
Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni.
Składniki:
• biszkopty okrągłe 1 paczka
• serek waniliowy danio 4 sztuki te małe kubeczki
• brzoskwinie świeże 3 sztuki
• winogrona zielone bez pestek 2 garście
• galaretka zielona 2 sztuki – ja dałam agrestową
• galaretka czerwona 1 sztuka – dałam truskawkową
• galaretka żółta 1 sztuka – dałam cytrynową