Składniki: 2 paluchy maślane 4 plasterki żółtego sera 4 plasterki gotowanej szynki marynowana papryka marynowane pieczarki ogórek konserwowy Pasta: 10 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sposób wykonania: Ser zetrze c a tarce po czym wymieszać z majonezem oraz posiekanym czosnkiem. Powstałą pasa posmarować palucha pokrojonego w plastry. Następnie na połowie kromki…
Tag: szynka
Przekąski
Kubek na gorąco
by Marian Feliks • • 0 Comments
Składniki: ½ łyżki smalcu ze skwarkami ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki Vegety 2 ząbki czosnku grzanki szynka Sposób wykonania: Do mąki dodać smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz Vegetę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kubka. Zalać gorącą woda i mieszać aż powstanie jednolity krem. Przed podaniem wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę.
Sosy
Sos z kawałkami szynki
by Waldek Zembrzuski • • 0 Comments
Składniki: 5 plasterków szynki sól pieprz bazylia 10 dag koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Sposób wykonania: Szynkę pokroić w kostkę i smażyć ją podlewając odrobiną wody po czym dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Trzymać jeszcze przez chwile na małym ogniu aby sos zgęstniał.
Przekąski
Musztardowe tosty z szynką i pieczarkami
by Eliza Parys • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki chleba ostra musztarda 4 plastry żółtego sera plasterki szynki cebula pomidor 5 pieczarek majeranek Sposób wykonania: Kromki chleba posmarować musztardą po czym układać na nich plasterek szynki , potem pokrojone pieczarki, plasterek żółtego sera na nim plasterek pomidora i krzaki cebuli. Całość oprószyć jeszcze majerankiem i wstawić do piekarnika i piec, aż…
Ryby
Pasta śledziowa z szynką
by Urszula Walczyńska • • 0 Comments
Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.