Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szynka

Kolorowe koreczki inaczej

Składniki: 2 paluchy maślane 4 plasterki żółtego sera 4 plasterki gotowanej szynki marynowana papryka marynowane pieczarki ogórek konserwowy Pasta: 10 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sposób wykonania: Ser zetrze c a tarce po czym wymieszać z majonezem oraz posiekanym czosnkiem. Powstałą pasa posmarować palucha pokrojonego w plastry. Następnie na połowie kromki…

Kubek na gorąco

Składniki: ½ łyżki smalcu ze skwarkami ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki Vegety 2 ząbki czosnku grzanki szynka Sposób wykonania: Do mąki dodać smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz Vegetę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kubka. Zalać gorącą woda i mieszać aż powstanie jednolity krem. Przed podaniem wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę.

Sos z kawałkami szynki

Składniki: 5 plasterków szynki sól pieprz bazylia 10 dag koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Sposób wykonania: Szynkę pokroić w kostkę i smażyć ją podlewając odrobiną wody po czym dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Trzymać jeszcze przez chwile na małym ogniu aby sos zgęstniał.

Musztardowe tosty z szynką i pieczarkami

Składniki: 4 kromki chleba ostra musztarda 4 plastry żółtego sera plasterki szynki cebula pomidor 5 pieczarek majeranek Sposób wykonania: Kromki chleba posmarować musztardą po czym układać na nich plasterek szynki , potem pokrojone pieczarki, plasterek żółtego sera na nim plasterek pomidora i krzaki cebuli. Całość oprószyć jeszcze majerankiem i wstawić do piekarnika i piec, aż…

Pasta śledziowa z szynką

Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.