Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szynka

Melon w szynce parmeńskiej z mixem sałat

Składniki: 1 melon kantalupa szynka Parmeńska w plastrach mieszanka sałat sos winegret Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone owoce przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić każdą połowę wzdłuż na osiem części, odkroić miąższ od twardej skóry. Kawałki melona owinąć plastrami szynki. Salatę umyć, obsączyć, wymieszać z sosem winegret.

Przekąska z melona, nektarynek i szynki parmeńskiej

Składniki: ½ melona miodowego 4 nektarynki 25 dkg szynki parmeńskiej w plastrach pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Melon pokroić na 16 części, miąższ odkroić od skóry, nektarynkę na ósemki. Plastry szynki parmeńskiej pokroić w paski. Na wykałaczkę nabijać zwinięte ozdobnie paski szynki i kawałek owocu. Całość oprószyć pieprzem, schłodzić i podawać.  

Sałatka z ananasem i kukurydzą

Składniki: puszka ananasów puszka kukurydzy słoiczek selera marynowanego 5 jajek 300 g szynki 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Jajka pokroić w kostkę, ananasa na mniejsze kawałki a szynkę w paseczki. Wszystko ze sobą wymieszać, dodając odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całosc dokładnie wymieszać i polać majonezem.…

Sałatka z tortellini z brzoskwiniami

Składniki: 1 op. tortellini 25 dag szynki 1 cebula 1 puszka brzoskwiń majonez pieprz Sposób wykonania: Toretllini ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie szynkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać a brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Wszystko razem wymieszać dodając odcedzone tortellini. Polać całość majonezem i doprawić do smaku pieprzem.

Szparagi w szynce zatopione w galarecie

Składniki: szynka konserwowa puszka szparagów kostka masła mały słoik chrzanu drobiowa kostka rosołowa 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z chrzanem po czym posmarować każdy plasterek szynki. Plasterkiem tym owinąć każdego szparaga i ułożyć na półmisku. Następnie zalać je kostką bulionowa rozpuszczoną we wrzącej wodzie z dodatkiem żelatyny. Odstawić do ostygnięcia a potem…