Składniki: główka kruchej sałaty pęczek białych szparagów 15 dag wędzonego łososia 3 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, szparagi pokroić na ukośne cząstki. Ugotowane jajka pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając posiekany koperek. Następnie…
Tag: szparagi
Porady i Ciekawostki
Makaron z łososiem i szparagami Teresy
by Teresa Kasprowicz • • 0 Comments
Składniki: 25 dag makaronu 4 plastry wędzonego łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 szkl gęstej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku kilka listków bazylii sól pieprz 2 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Szparagi ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić…
Porady i Ciekawostki
Sos pomidorowy z łososiem i szparagami
by Dominik Kisielewski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag makaronu 4 plastry wędzonego łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 szkl gęstej śmietany 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać odcedzone szparagi pokrojone na małe kawałki. Wrzucić jeszcze obranego pomidora pokrojonego…
Porady i Ciekawostki
Sałatka ze szparagów, jajek i ziemniaków
by Ewelina Oleksiak • • 0 Comments
Składniki: 3 ziemniaki 3 jajka 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 żółtko 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczką miodu 1 łyżka kaparów sól biały pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i pokroić na plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić na…
Porady i Ciekawostki
Szparagi z w złociej bułce
by Sebastian Kobyliński • • 0 Comments
Składniki: 1 op szparagów 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Z oczyszczonych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Gotować na pionowo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą na złoto. Miękkie szparagi odcedzić, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem. Przed podaniem polać zarumienioną…