Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego 0,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: 1kg owoców zasypujemy 0,5kg cukru oraz dodajemy około 1 szklanki wody. Całość gotujemy, aż do uzyskania syropu, nie dopuszczając do zbyt długiego wrzenia. Rozlewamy do przygotowanych uprzednio naczyń, przecedzając nasiona i resztki po owocach.
Tag: syrop
Porady i Ciekawostki
Syrop Babuni
by Paweł • • 2 komentarze
Powoli zaczynamy zapominać o przepisach naszych mam i babci, które są w zasięgu naszych rąk. Syrop sosnowy był kiedyś nieodzownym elementem domowej spiżarni, jako lekarstwo na kaszel, zaprawkę do alkoholu, dodatek do wypieków i deserów. Pragnę przypomnieć ten prosty przepis. W połowie maja zrywamy młode pędy sosny, muszą być złocisto brązowe i lepkie w dotyku…