Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: syrop cukrowy

Irish

Składniki: 1 plasterek cytryny 2 łyżki cukru 50 ml whisky ½ łyżeczki syropu cukrowego 10 ml soku z cytryny kilka kropel angostury kostki lodu Sposób wykonania: Whisky wymieszać z syropem cukrowym, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przelać do szklanki. Dodać jeszcze kilka kropel angostury i wrzucić kostki lodu. Udekorować plasterkiem cytryny.

Jack

Składniki: 40 ml whisky 30 ml soku z cytryny 10 ml syropu cukrowego kostki lodu 1 plasterek pomarańczy 1 wisienka koktajlowa Sposób wykonania; Do szerokiej szklanki wlać whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić kostki lodu oraz wisienkę. Udekorować plasterkiem pomarańczy.

Orlean

Składniki: 40 ml ginu 1 łyżeczka białka jajka 2 łyżeczki  syropu cukrowego 3 łyżeczki śmietanki kostki lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać gin, syrop cukrowy, śmietanę. Dodać kostki lodu oraz białko jajka. Całość dokładnie wymieszać i przelać do trójkątnego kieliszka.

Omek

Składniki: 40 ml wytrawnego ginu 20 ml soku z limonki 1 łyżeczka syropu cukrowego kostki lodu woda sodowa Sposób wykonania; Gin wymieszać z sokiem z limonki oraz syropem cukrowym. Przelać do szklanki i wrzucić kostki lodu. Uzupełnić wodą sodową.

Gin fizz

Składniki: 40 ml ginu 20 ml soku z cytryny 10 ml syropu cukrowego woda sodowa ½ plasterki cytryny 4 kostki lodu Sposób wykonania: Do shakera wlać gin, syrop cukrowy oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Wrzucić kostki lodu oraz plasterek cytryny. Całość dopełnić wodą sodową.