Składniki: 50 dag skórek wieprzowych bez słoniny 3,5 kg mięsa wieprzowego 25 dag słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1,5 l krwi wieprzowej przyprawy ziołowe wg uznania (ja dodaje pieprz ziołowy) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy na kawałki i wraz ze skórkami gotujemy do momentu aż będzie się rozpadało. Słoninę gotujemy wraz z mięsem przez…
Tag: swojskie
Wędliny
Kiełbasa z dzika
by Adam • • 1 Comment
Jeżeli dzik ważył 72 kg to trybówki powinno być 36 kg. Do tego 1/3 podgardla.
Przyprawy:
- peklosól – 36 x 9g
- sól kuchenna—36 x 9g
- pieprz czarny – 36 x 2g
- ziele angielskie – 36 x 0.5g (zmielone)
- majeranek – 36 x 1g
- gałka muszkatołowa – 36 x 0.5g
- pieprz ziołowy – 36 x 2g
- papryka ostra – 36 x 0.5g
- papryka słodka – 36 x 0.5g
- czosnek – 36 x 5 ząbków
- jałowiec – 36 x 1 kulka (zmielona)
- jedna butelka maggi 0.25 l.