Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Ryba z grilla z sosem salsa fresca (świezym sosem).

Składniki: 8 filetowa tilapii (pangi, coryfeny, lucjana, granik itd.) 4 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę 2 szklanki posiekanej cebuli 2 pęczki naci kolendry – posiekane, uwaga, można zastąpić natką pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki oliwy extra virgin 4 łyżki soku z limonki 2 średnie avocado pokrojone w małą kostkę sól, świeżo…

Morski gulasz.

Składniki: 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka nasion fenkułu (włoski koper) 6 ząbków czosnku, posiekać 1 por przekrojony na krzyż, opłukany i pokrojony na krążki ok 1,5 cm 1 średnia posiekana cebula 2 łodygi naciowego selera przecięte wzdłuż i drobno pocięte 1 liść laurowy, sol i pieprz mały pęczek (4-6 łodyżek) świeżego tymianku w…

Złota tilapia.

Składniki: 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu 1 goździk 2 łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego rumu 1/2 łyżeczki startej skórki limonki 1 łyżka soku limonki 1 łyżeczka tartego imbiru (świeżego) 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 kg tuszki tilapii, pofiletować sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek albo orzechowej 1,5 szklanki…

Sałatka ryżowa.

Składniki: 40dkg ryżu 1 mała czerwona papryka 1 mały ogórek 2 cebule dymki 1 puszka kukurydzy 4 łyżki winegretu 1 łyżka posiekanej natki Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Dobrze wysuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Ogórek obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Dymkę też. Ryż i warzywa wymieszać w dużej misce polewając sosem. Podawać w…

Halibut po gdyńsku.

Składniki:   4 filety z halibuta, 7 dag mąki; sól, pieprz do smaku sos: 20 dag pieczarek, 5 dag cebuli, 1/2 strąka papryki, 3 dag koncentratu pomidorowego, 100 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml rosołu (może być z kostki), 3 dag mąki, 5 dag śmietany, 5 dag masła, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia:…