Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.
Tag: staropolska kuchnia
Sałatki
Sałatka ziemniaczana (obiadowa)
by halinka • • 0 Comments
Składniki : 6-7 ziemniaków, 2 średnie cebule pokroić w drobną kostkę, 1/2 szkl.przegotowanej wody, 2 łyżki octu, sól,pieprz, czysty tłuszcz pozostały ze smażenia kotletów czy mięska. Sposób przyrządzenia: Ugotować osolone ziemniaki tak aby można je było gorące szybko pokroić w grubą kostkę.Dodać do nich cebulę i wodę wymieszaną z octem.Do smaku doprawić solą i pieprzem.Polać obficie…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
by awalasz • • 2 komentarze
Składniki: torebka ryżu ugotowanego puszka kukurydzy puszka tuńczyka mały słoiczek majonezu przyprawy Sposób przyrządzenia: Składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Sałatka jest szybka i prosta w przygotowaniu i szybko znika ze stołu.Polecam!
Sola i Flądra
Flądra pod pierzynką
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 flądry (po 30 dag każda), 10 dag chudego wędzonego boczku, 7 dag masła, 7 dag tartej bułki, skórka starta z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sposób przygotowania: Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę…
Łosoś
Lumpia z łososiem ( ze zdjęciami )
by Sammy • • 0 Comments
Składniki: 6 arkuszy ciasta ryżowego 150g świeżego łososia ( filet ) 100g świeżych krewetek ( szarych ) 1 duża marchew 1 duży por 100g małych pieczarek ( świeżych lub z puszki ) 100g bambusa z puszki 6-8 szt. grzybów shii-take ( suszonych ) 1 łyżeczka masła mieszanka chińskich przypraw pieprz ( mieszany ), sól 1…