Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Galaretka z ryb

Składniki: 40 dag filetów rybnych 3 łyżki soku z cytryny cebula 6 ziaren białego pieprzu liść laurowy 5 łyżek żelatyny łyżka octu 125 ml białego wina ¼ litra soku pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki estragonu ½ filiżanki groszku cytryna sól Sposób przyrządzenia: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami,…

Maliny…

Na terenie Polski występują trzy gatunki malin. Najbardziej popularna jest malina właściwa (Rubus idaeus), kolczasty krzew rosnący dziko w lasach, zaroślach i na zrębach. Jej aromatyczne, czerwone owoce są znane każdemu. Jest to gatunek preferujący miejsca nasłonecznione i żyzne. Czasem występuje jako roślina pionierska. Można u nas spotkać także dwa gatunki zielnych bylin: rozprzestrzenioną w…

Wiśnie

Drzewa wiśniowe znane były już w czasach prehistorycznych na Środkowym Wschodzie. W Europie rozpowszechnili je starożytni Rzymianie. W Polsce wiśnie uprawia się od X wieku. Rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej na całym świecie, ale najliczniej we wschodniej Azji. W Japonii, nazywanej krainą kwitnącej wiśni, hoduje się głównie gatunki ozdobne. Ani w Japonii, ani w Chinach…

Łosoś w krewetkowym sosie

Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.