Skład: – 150 g ikry– 5 kromek chleba– 2 cebulki– 150 ml oliwy– 2 cytryny– oliwki, pieprz Sposób wykonania: 1. Chleb obrać ze skórki, namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozetrzeć na papkę, Dodać ikrę i wymieszaćna jednorodną masę. 2. Wycisnąć sok z cytryn i powoli połączyć z masą, dodając jednocześnie oliwę, doprawić pieprzem3. Wyłożyć na…
Tag: śródziemnomorska
Grecja
Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach
by marek • • 0 Comments
-Skład: – 50 świeżych liści winorośli– 400 g ryżu– 100 ml oleju– 2 cebule– 1 pęczek dymki– 1 łyżka mięty– 2 łyżki siekanego koperku– 2 łyżki zielonej pietruszki– sok z dużej cytryny– sól, pieprz, Sposób wykonania: 1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. 2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe…
Grecja
Fasolada
by marek • • 0 Comments
Skład: – 0,5 kg fasoli– 4 marchewki– 2 cebule– 1 seler– 300 ml oleju– 300 ml soku pomidorowego– sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Fasolę namoczyć w wodzie przez 10 godzin2. Zagrzać w wodzie pozostałej z moczenia, gotować 5 minut, odcedzić i przełożyć do drugiego garnka3. Marchew pokroić w plasterki, seler i cebulę posiekać. Warzywa dodać…
Grecja
Melitzana salada – sałatka z bakłażanów
by marek • • 2 komentarze
Skład: – 1 kg bakłażanów– 250 ml oliwy– 1 duża cytryna– 3 łyżki zielonej pietruszki– sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Bakłażany zapiec przez 90 minut w żaroodpornym naczyniu (wcześniej je ponakłuwać). Potem obrać ze skóry, ostudzić i drobno posiekać2. Cebulę i pietruszkę posiekać a następnie wymieszać z bakłażanami.3. Dodac sól i pieprz. Dolewać małymi porcjami…
Kawa
Kawa po grecku.
by marek • • 2 komentarze
Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej. Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby: 1. Sketos – mocna bez cukru2. Metrios – średnia z jedną łyżeczką cukru3. Glykis lub vari glykis – słodka lub ulepek4. Glykis vrastos – słodka, gotowana więcej…