Składniki: 2 ogórki 1 łyżka startego chrzanu ¾ szkl jogurtu naturalnego ½ szkl śmietany kremówki szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Obrane ogórki zetrzeć na tarce po czym dodać jogurt oraz śmietankę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem.
Tag: sos do ryb
Listy
Sos ogórkowy z koperkiem
by Lidia Krasoń • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka zmiksowanego ogórka ¼ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonych pomidorów ½ łyżeczki posiekanego koperku Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Listy
Sos śliwkowy na majonezie
by Marta Jarzyna • • 0 Comments
Składniki: 25 dag majonezu 60 g powideł śliwkowych 1 szczypta kwasku cytrynowego szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Powidła wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą oraz cukrem.
Listy
Sos z suszonych śliwek
by Ilona Żydek • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych 3 ząbki czosnku 200 ml wywaru mięsnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 pęczek koperku Sposób wykonania: Śliwki namoczyć w wodzie po czym przetrzeć je przez sito, wówczas rozprowadzić je wywarem. Dodać posiekany czosnek oraz koperek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos żurawinowy na winie
by Ewelina Dmowska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag żurawin 6 dag cukru 3 g cynamonu 15 g chrzanu 60 ml czerwonego wina szczypta soli Sposób wykonania: Żurawiny sparzyć wrzątkiem po czym przetrzeć je przez sito, wówczas dodać do nich cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia po czym dodać wino, chrzan oraz cynamon. Dokładnie…