Składniki: 1 kg zielonych winogron bez pestek cukier do smaku sok cytrynowy do smaku 1 litr wody mineralnej Sposób przyrządzenia: Z umytych winogron w sokowirówce odcisnąć sok, schłodzić. Sok winogronowy i pozostałe składniki napoju zmiksować w odpowiednio dużym naczyniu, podawać natychmiast po przyrządzeniu. Do każdej szklanki dodać kilka kostek lodu.
Tag: sok z cytryny
Listy
Napój z jabłek i dyni
by Justyna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg dyni ½ kg jabłek 2 łyżki cukru sok z cytryny 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody Sposób przyrządzenia: Oczyścić umytą dynię i jabłka, usunąć gniazda nasienne i wycisnąć w sokowirówce sok, dodać przegotowaną wodę i sok z cytryny , doprawić do smaku cukrem. Przelać do schłodzonych wysokich szklanek. Sok z cytryny można zastąpić…
Listy
Marynata do potraw z drobiu na grilla
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do zup 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w salaterce. Włożyć mięso i odstawić na 2-3 godziny. Doskonale pasuje do potraw z drobiu i ryb, pieczonych na grillu.
Listy
Sorbet cytrynowy Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: szklanka soku z cytryny 3 łyżki skórki z cytryny 3/4 szkl. cukru 1i1/2 szkl. wody białko jaja Przygotowanie: Wodę zagotowujemy z cukrem i startą skórką z cytryny. Tak powstały syrop studzimy i miksujemy razem ze skórkami, następnie przecedzamy przez drobne sitko. Z białek jaj ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z sokiem z cytryny…