Składniki: 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 14 dag suszonych śliwek Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i gdy ostygnie wymieszać ze spirytusem. Następnie dodać śliwki i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie całość przecedzić i przelać do butelek. Odstawić na cały rok.
Tag: śliwki
Listy
Gruszki zapiekane z miodem i śliwkami
by Konrad • • 0 Comments
Składniki: 8 gruszek 4 łyżki cukru pudru łyżeczka miodu 8 śliwek węgierek masło do formy Sposób wykonania: Gruszki przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć cukier wymieszany z miodem. Przykryć je połówkami śliwek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około2 5…
Listy
Ryżowa słodka zapiekanka ze śliwkami
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli śliwki ¾ szkl. mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Łyżeczka cukru waniliowego 5 białek ½ szkl. cukru pudru masło do formy Sposób wykonania: Do ostygniętego ryżu dodać żółtka, mleko, cukier puder i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na…
Listy
Budyń z kawałkami brzoskwiń
by Monika • • 0 Comments
Listy
Deser budyniowy ze śliwkami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 50 dag śliwek węgierek 50 dag winogron 1 ½ szkl mleka 4 łyżki cukru op. cukru waniliowego 1 szkl śmietanki kremowej listki mięty Sposób wykonania: 1 szklankę mleka, masło, cukier i cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia po czym dodać pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Trzymać na małym ogniu około 2 minut cały czas mieszając.…