Składniki: 1 kg śledzi matjasów 1 kg pieczarek 5-6 dużych cebuli oliwa przyprawy Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć w wodzie. Odsączyć, pokroić w skośne kawałki. Pieczarki pokroic w drobna kostkę i udusić na oliwie, odparowując całą wodę. cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklic na złoty kolor. Układać warstwami: pieczarki, cebula, śledzie, pieczarki. Na koncu obowiazkowo…
Tag: śledziowa
Porady i Ciekawostki
Śledzia naszego powszedniego…..
by marek • • 0 Comments
Śledzie należą do ryb najczęściej odławianych i do najważniejszych w rybołówstwie światowym. Mięso śledzi jest delikatne, ale tłuste.Już od wieków śledź jest najważniejszą przemysłową rybą północnego Atlantyku. Kiedyś sądzono, że żyjące w nim populacje tej ryby są jednorodne. Dzisiaj wiadomo, że tworzy ona różne biologiczne, nie mieszające się ze sobą populacje, charakteryzujące się odmienną porą, miejscem oraz warunkami tarła.