Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Koktajl z owoców egzotycznych

Składniki: 400 g owoców egotycznych ½ łyżeczki mielonego szafranu ½ łyżki mielonego kardamonu ½ łyżki mielonych goździków 3 łyżki brązowego cukru 750 g jogurtu naturalnego 500 ml maślanki kruszony lód Sposób wykonania: Do mieszanki owocowej dodać wszystkie przyprawy. Następnie wlać jogurt oraz maślankę. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec wrzucić kruszony lód.

Koktajl z pomarańczy, grejpfruta i melona

Składniki: 1 pomarańcza 1 grejpfrut ¼ melona 1 banan 1 szczypta cynamonu 1 szczypta startej gałki muszkatołowej 1 gałązka melisy Sposób wykonania: Z pomarańcza i grejpfruta wycisnąć sok a obranego banana i melona pokroić na mniejsze kawałki. Razem wymieszać i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku cynamonem oraz gałką muszkatołową. Udekorować listkami melisy.

Sangria Dominiki

Składniki: 1 l soku pomidorowego 2 pomarańcze 2 limonki 1 cebula 1 1/2 łyżeczek soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki cukru kilka kropel tabasco kostki lodu Sposób wykonania: Sok pomidorowy wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i limonki. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz, cukier oraz tabasco. Dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić kostki lodu.

Kotlety rybne

Składniki: 1 kg mięsa z miruny 1 mała główka czosnku 1 pęczek koperku 2 jajka 1 namoczona bułka kajzerka/odciśnięta/ 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła smalec do smażenia bułka tarta do panierowania Sposób przyrządzenia: Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przeciśnięty  przez praskę  czosnek, posiekany koperek, jajko i odciśniętą bułkę, doprawić do smaku…