Składniki: 10 dag masła 4 dag mąki 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 żółtko odrobina wanilii Sposób wykonania : Masło utrzeć razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem i wanilią po czym dodać jeszcze mąkę. Z powstałego ciasta urywać kawałki, które układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do zarumienienia.
Tag: składniki
Listy
Biszkopt z makiem
by Danuta Starosta • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru 12 dag maku 3 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania; Żółtka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym dodać 3 łyżki ciepłej wody oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze sparzony mak. Ponownie…
Listy
Biszkopt zawijany z marmoladą
by Renata Spyra • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek mąki 20 dag cukru 6 jaj marmolada Sposób wykonania : Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mąkę. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Przelać ciasto do formy i piec rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu posmarować ciasto marmoladą i zawinąć w rulon.