Składniki:
- ¼ litra czerwonego wina
- ½ szklanki wody
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- estragon
- tymianek
- ziele angielskie
- jałowiec
- pieprz
- sok z 1 cytryny
Składniki: 300 ml oleju roślinnego 200 ml musztardy Dijon 10 dag koncentratu pomidorowego 5 dag czarnego pieprzu grubo zmielonego 3 dag przyprawy Caune 150 ml czerwonego wytrawnego wina 80 ml sosu sojowego cukier do smaku Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Marynata idealna do schabu.
Składniki: 3 cytryny 1 łyżka marynowanego kolorowego pieprzu 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju Sól Sposób wykonania: Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z olejem, posiekaną bazylią, pieprzem oraz solą.
Składniki: 300 ml oleju roślinnego 150 ml białego octu winnego 150 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku 5 dag czarnego pieprzu grubo zmielonego 2 łyżki miodu rozmaryn cukier do smaku Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Marynata idealna do baraniny.
Składniki: 2 łyżki musztardy Dijon 3 posiekane ząbki czosnku posiekana bazylia posiekany rozmaryn Sposób wykonania: Musztardę wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią oraz rozmarynem.