Bardzo smaczne i zdrowe są jaja przyrządzone na francuski sposób tak zwane "oeufs sur plat." Przyrządzenie tychże jest bardzo proste, wymaga tylko koniecznie półmiska cynowego lub blaszanego, na który, postawiony na gorącej blasze kuchni lub na fajerce czy ruszcie nad rozżarzonymi węglami, trzeba włożyć dużą łyżkę masła surowego, a gdy jest dobrze gorące, to jest…
Tag: serowe
Jajka
Omlety francuskie bez mąki
by marek • • 2 komentarze
Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszaninę bitych jaj z mąką i cukrem, upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami, zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach: nie robić większego jak z 3 do 4-ch jaj najwyżej; lepiej zrobić kilka…
Jajka
Jajka faszerowane smażone
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 4 jajka • 2-3 łyżki masła • 2-3 łyżki śmietany • 0.5 pęczka szczypiorku lub natki z pietruszki • sól, piprz • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki. Wybrać jajka łyżeczką i drobno posiekać. Dodać 2 łyżki…
Jajka
Kotleciki z jajek
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 6 jajek na twardo • 6 łyżek tartej bułki • 2 jajka surowe • 3 łyżki oleju • 2 średniej wielkości cebule • kilka łyżek śmietany • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Drobniutko posiekaną cebulę podsmażyć lekko na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Jajka posiekać, dodać cebulę, tartą bułkę, surowe…
Sery
Krem z bryndzy i twarożku
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 10 dkg bryndzy • 15 dag twarożku • 15 dag wedzonej makreli • 5-7 rzodkiewek • 3 cebule ze szczypiorkiem • zielony koper • sól • pieprz • papryka • 1 łyżka gęstej śmietany • 1 łyżka majonezu Sposób przyrządzenia: Bryndzę, twarożek, śmietanę i majonez rozetrzeć. Przyprawić sola i pieprzem, dodać sporo papryki.…