Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: serowe

Jajecznica Murata

Ten sekret przyrządzania jajecznicy zdradził mi pewien Turek, z którym pracowałam. Był elektrykiem i miał na imię Murat. Przed usmażeniem jajecznicy należy oddzielić żółtka od białek. Wziąć dojrzałego pomidora, sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić sporo masła, wrzucić pomidory, posolić, odparować sok, włożyć białka, usmażyć, nie mieszać, tylko podważać i przewracać smażąc. Zdjąć z ognia i natychmiast wlać żółtka, posolić, wymieszać widelcem, rozrywając białka na kawałki. Podawać natychmiast z patelni. Oczywiście tak samo dobrze smakuje w wersji z innymi dodatkami wg upodobań, a także saute. Cały „wic” polega na tym, że białka są ścięte w kawałkach a żółtka płynne jak w jajkach gotowanych na miękko.T

Omlet z avocado

Składniki: 8 jajek 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 awokado, obrany i pokrojony w kostkę 2 łyżki  masła 12 plastrów bekonu obsmażonego na chrupko pokruszony serek śmietankowy (nieobowiązkowy) pomidory (nieobowiązkowy) Sposób przyrządzenia: W miseczce, używając widelca, wymieszać jajka, śmietanę, sól, pieprz i avocado. Na patelni rozgrzać masło, wlać mieszankę jajek z…

Jajecznica z ryżem

Składniki: 4 jajka 2 łyżki masła 8 łyżek ugotowanego na sypko ryżu plastry usmażonego bekonu cytryna pokrojona w ósemki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać ryż i podgrzewać mieszając. Gdy ryz jest już gorący dodać na patelnie jajka, sól i pieprz. Smażyć aż jajka uzyskają pożądaną konsystencje. Na talerzu ułożyć plastry przyrumienionego…

Jajka w koszulkach

Składniki: jajka ocet dodatki wg uznania Sposób przyrządzenia: Do wykonania tej potrawy są niezbędne bardzo świeże jaja gdyż tylko takie mają białka na tyle zwarte że po przyrządzeniu danie będzie estetycznie wyglądać i wyśmienicie smakować. Jajka kolejno wybijamy do filiżanki tak aby żółtko nie rozlało się , a następnie delikatnie przelewamy do rondla w którym…

Jaja w sosie szczypiorkowym

Składniki: 4 jajka na twardo Sos: ½ pęczka szczypiorku 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki sól, pieprz śmietana Sposób przyrządzania: Przygotować sos. Roztopić masło, dodać mąkę, przygotować biała zasmażkę. Następnie wlewać powoli śmietanę, mieszać aby nie przywarło, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć na półmisku, polać sosem.